✎ Online tekenmeditatie 'Kijken met nieuwe ogen'

Schermafbeelding 2021 08 03 om 10.15.53

In juni 2021 gaf Nelleke Metselaar een online 'mini-retraite' voor het Dominicanenklooster in Huissen. Deze is via You-tube terug te kijken. Zo kun je kennismaken met het Zen Zien Tekenen, of het als extra thuisoefening gebruiken naast of na een cursus. 

De video duurt ca. 20 min en vraagt iets voorbereiding:

- Zorg dat je op een rustig plekje aan een tafel zit, een plek waar je niet gestoord wordt.
- Leg ter voorbereiding een paar vellen (print)papier voor je neer en een potloodje.
- Pluk een takje, een (on)kruidje of bloem uit je tuin of balkon of pak een bloem uit een bos in je kamer. Leg dit voor je neer.

Start dan de video: https://www.youtube.com/watch?v=nVvGlInkNAQ.
NB: om je beter te concentreren kun je ook het beeld uitzetten en je alleen door het geluid laten begeleiden!

 

Evt. extra oefening: 
Je kunt voorafgaand aan deze mini-retraite een kwartiertje of half uurtje in je tuin, het park bij je huis lopen. Als je niet naar buiten kunt, kun je een wandeling door je kamer maken (dat kan zelfs in je hoofd.) Doe dat dan op deze manier:
Loop rond zonder te denken, maar met volle aandacht voor wat je tegenkomt. Kijk rustig naar alle dingen voor je, naast je, boven je en om je heen terwijl je doorloopt, zonder er iets van te vinden. Kijk naar de bomen, het gras, de bloemen, de takken, huizen. Het enige dat je hoeft te doen is kijken…en kijken. Niets anders. Probeer geen oordeel of mening te vormen, maak geen keuzes wat je mooi of lelijk vindt. Dat is de oefening.
Je kunt ook van deze wandeling iets meenemen dat je tegenkomt, dat je mooi vindt en dat je wel wat beter wil bekijken.

Om te lezen

 

Een leuke stimulans om elke dag te tekenen (engelstalig artikel):

Nine things that happen when you carry your sketchbook non-stop

 

Interview met Zen Zien Tekenaar Arnold Vermeeren over zijn ervaringen met 'Urban sketching'

 

"Vrijdag jl. fietsten we over de hei en tekenden we de kudde...

Links en literatuur

Links:

Literatuur:

Contact

Voor meer informatie kunt u Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. opnemen.

Facebook

Bekijk het laatste nieuws op onze facebook pagina.

Nieuwsbrief

Wilt u ook op de hoogte blijven van onze activiteiten?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Quotes

  • "Door het helemaal loslaten van het presteren en het in alle rust waarnemen en met mijn hand volgen van wat ik zie, ben ik veel vrijer gaan schilderen en tekenen. Met meer aandacht, rust én focus."- Marlet H
  • "'Strelend' tekenen, dat is voor mij een bijzondere ervaring, keer op keer…"- Muuk tS 
  • “Zen zien tekenen heeft me geholpen om plezier in tekenen te krijgen, vooral omdat het vanuit ontspanning gebeurt”- Laurine vd D
  • "Groots: de ervaring om vanuit verbinding met mijn potlood over papier te bewegen…Speels en ontspannen begon een deurtje zich te openen naar een hele andere manier van ‘dingen tekenen’."  - Ellen B.
  • "Een waardevolle investering in anders kijken, zien en vervolgens tekenen met aandacht en hart! Mijn manier van tekenen is na deze retraite compleet veranderd." - Ellen Lisa 
  • "Zen Zien Tekenen is....innerlijke rust en levendige verbazing over zijn in onze handen."  - Joop H
  • "Dit is wat bij mij opwelde: de radijs...de zonnebloem...de mandarijn, dát wat is getekend  (gelijkend of niet, lós van alle oordelen en gedachten, maar wél geobserveerd.. gevoeld.. geroken.. aangeraakt met de aandacht..) kan nooit meer niét zijn gezien!" - Bianca van B