✎ Brief aan Arnold, door Lenie Otten

"Arnold, op je vraag over de kern van het Zien Zien Tekenen wil ik je het volgende antwoorden..."

Zen Zien Tekenen. Met als kern: het Zien

Zoals ik het ervaar, worden de stilte van Zen en de activiteit van Tekenen een bedding voor het Zien. Het Zien wordt daardoor een omarmend zien.
Zien wat is. Los van de gedachten erover. Het bewegen laten gebeuren, als vanzelf, op papier. De ander, het andere is niet meer tegenover je. We worden één.

Met stilte van Zen bedoel ik hier ook ruimte. Ruimte waarin alles aanwezig is,. Alle vormen zijn in de ruimte, maar de ruimte zelf is fundamenteel anders dan alles wat zich er in bevindt. Al tekenend zien we alles wat er in de ruimte is. Het tekenen is het zijn van dat moment, een doen zonder te doen. Zonder je best te doen, zonder in te grijpen, zonder te denken, zonder te benoemen, zonder te interpreteren. Met het potlood in de hand het ‘andere’ aanraken, strelen, zoals je een geliefde streelt, op papier. Steeds maar weer, dan ga je vanzelf zien. En meer zien dan alleen de vormen. Het is voorbij de dingen zien. Het is de ruimte zien, dat wat verbindt zien.

Laat los. Ben vrij en het tekenen gaat vanzelf zoals het moet. Je doet wat je graag doet. Tekenen als het enige wat we te doen hebben. En dat gaat vanzelf. Ook het aanraken gaat vanzelf, de mooie dingen gebeuren vanzelf, ook op je papier. Maar jij, de tekenaar houdt het tegen als je je best gaat doen, als je je wilt bewijzen, als je gaat benoemen. Als je in de verkramping van willen en bedoelen komt. Dan moet jij het allemaal doen. Dan zie je niet meer, dan kijk je. Kijken is de dingen afzonderlijk bekijken, het verschil zien, de afgescheidenheid. Dus stop met zoekend kijken en geniet van wat je ziet.

Zien van ZenZienTekenen is het geheel zien. Hetzelfde in alles zien. Alles zien alsof het de eerste keer is. En het zonder weerstand waarnemen en aanraken.

Tekenen van ZenZienTekenen is in tijdloosheid zijn. Er is niemand die het doet.

Zen van ZenZienTekenen is ook kunnen stoppen. Als je weer bezig bent met doen, met willen, met beter en mooier maken, etc. Het gaat vanzelf, vertrouw erop. Teken wat het moment van je vraagt en alles gaat vanzelf.
Alles wat verschijnt is een geschenk, een uitnodiging. Een uitnodiging van de essentie. Daarom ga je tekenen in stilte met al je zintuigen wijd open, het hart volgt dan vanzelf en je ziet.

Ik hoorde ooit een musicus iets zeggen over muziek dat ik vertaalde naar ZenZienTekenen: "Het plezier ligt in het moment zelf. Ik ben het tekenen. Het proberen verdwijnt, er is alleen maar gebeuren. Er is geen beloning achteraf nodig. Geen eigenaar of maker zijn van iets (de tekening) maar alles zijn". Bij ZenZienTekenen is elke lijn een streling, een aanraking van het leven. Laat de lijn zijn zoals die is. Het is de lijn van de kunstenaar in je. Het is de lijn die danst zoals jij danst. Er is geen goed, geen fout, jij doet zoals jij het doet, zonder je best te doen, en dan…. verdiept zich het zien, de ruimte openbaart zich en de lijn danst verder.
De liefde voor deze vorm van meditatie is belangrijk, dus doe wat je graag doet. In dit geval tekenen.

ZenZienTekenen heeft als bijproduct de tekening. Die dan vervolgens door ons toch weer ‘mooi’, ‘lelijk’, ‘mislukt’, ‘gelukt’ of wat dan ook wordt genoemd.
 Maar het gaat om de ruimte, de stilte, de essentie. Het leven is gezien, aangeraakt, gevoeld , gehoord, geroken, etc. Hiervoor is tekenen nodig.
De tekening is in zoverre van belang dat een ander wellicht door jouw tekening ook omarmend kan zien.
 Ook denken, praten en schrijven over ZenZienTekenen is nodig. Maar ook dat is weer een bijproduct met een doel. En ook hier schieten al deze woorden toch weer tekort. Want jij bent zien, jij bent aanraken, jij bent voelen, jij bent dansen…. tijdens ZenZienTekenen.
Dus teken, teken, teken, teken.........alles.

Brief van Lenie Otten aan haar leerling Arnold Vermeeren, februari 2015

 

Blogs

 

De soep vanmiddag was knolselderijsoep - Maria Adriaens

Lees meer...

 

Jezelf voeden met vrede.. - Maria Adriaens

Lees meer...

Om te lezen (2)

 

Een leuke stimulans om elke dag te tekenen (engelstalig artikel):

Nine things that happen when you carry your sketchbook non-stop

 

Interview met Zen Zien Tekenaar Arnold Vermeeren over zijn ervaringen met 'Urban sketching'

 

"Vrijdag jl. fietsten we over de hei en tekenden we de kudde...

Lees meer...

Links en literatuur (2)

Links:

Literatuur:

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Facebook

Bekijk het laatste nieuws op onze facebook pagina.

Nieuwsbrief

Wilt u ook op de hoogte blijven van onze activiteiten?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Quotes