Inspiratie en artikelen

Hieronder vind je nieuwsberichten, achtergrondartikelen en inspirerende teksten. Daarnaast vind je actuele blogteksten en verwijzingen naar literatuur.

 


Arnold Vermeeren – juli 2023

Laatst zocht ik even de rust op van een oude begraafplaats en besloot daar even te gaan tekenen:

Ik ga zitten op een willekeurig bankje, tegenover een oud graf. 

Mijn oog valt op de betonnen grafsteen.

In 2015 ontving ik van Lenie Otten een brief die begon met "Arnold, op je vraag over de kern van het Zen Zien Tekenen wil ik je het volgende antwoorden:…". De brief inspireerde me bij mijn verdere zoektocht naar wat Zen Zien Tekenen voor mij zou kunnen betekenen. Nu – in augustus 2022 – probeer ik in mijn eigen woorden te verwoorden waar Zen Zien Tekenen voor mij om draait. 

Schermafbeelding 2021 08 03 om 10.15.53

In juni 2021 gaf Nelleke Metselaar een online 'mini-retraite' voor het Dominicanenklooster in Huissen. Deze is via You-tube terug te kijken. Zo kun je kennismaken met het Zen Zien Tekenen, of het als extra thuisoefening gebruiken naast of na een cursus. 

 De Tao in de tekening (Nelleke Metselaar)
“Indien men gebruik maakt van een lineaal en passer ontstaat een dood schilderij.  Maar indien men waakt over de levensgeest en zich concentreert op een ding, ontstaat een waar schilderij.”

- door Sakyong Mipham Rinpoche

De beoefening van aandachts- / gewaarzijn-meditatie maakt onderdeel uit van alle boeddhistische tradities. Bovendien is ze deel van, inherent aan alle menselijke wezens.

Stel, je bent bijna 80. Je woont samen met je kloostergemeenschap in een klooster dat omgebouwd wordt tot een appartementencomplex.

Nelleke Metselaar: "Het was een aantal jaren geleden, tijdens een weekend in ‘Zin’ in Vught. Samen met zo’n twintig andere deelnemers had ik me ingeschreven voor een oriëntatieweekend Zen Zien Tekenen...

 Op 14 juni 2016 vond de feestelijke overdracht plaats van de 15.000 tekeningen van Maria Adriaens aan het NBA (het Nederlands Boeddhistisch Archief).

Lees hier het persbericht.

- Interview Leo van Vegchel in Boeddha Magazine -

Beeldend kunstenaar Leo van Vegchel verliet de kunstwereld met een big bang.
Nu begeleidt hij mensen op de weg van Zen Zien Tekenen.

 - Column Dick Verstegen -

In deze column leg ik de wondere weg neer van drie generaties Zenzientekenen.
De vraag is of deze nieuwe, uit de vorige eeuw daterende zenkunst, tijdig zal worden doorgegeven om haar voor de wereld te behouden als een weg van ware verbinding en van waarlijk waarnemen.

Lees hier het hele artikel...

- Interview met Mia Casteleyn, zen-non en kunstenares in Antwerpen -

Ik heb de zen dankzij mijn tekenen ontdekt. De zen is dus echt in mijn leven gekomen via die weg, zonder dat ik het wilde, onvoelbaar en natuurlijk. Tijdens één van mijn tentoonstellingen hoorde ik een lerares haar leerlingen met grote, enthousiaste gebaren uitleggen dat mijn werk getuigde van de zengeest: het volle en de leegte, en dergelijke.

- Leo van Vegchel - 

Wat nemen we eigenlijk waar? Wat is dat, ‘de werkelijkheid’?

Tijdens een zintuiglijke waarneming, treedt een complex geestelijk proces in verwerking. De waarneming vindt zijn weg door diverse lagen van bewustzijn en wordt verwerkt. 

Lees hier het hele artikel.

- 'Mediteren' hoe doe je dat? -
Een aantal praktische oefeningen voor zitmeditatie, van Leo van Vegchel

Lees hier het hele artikel

- Uit 'Vorm is Leegte, Leegte is Vorm' -

"Als je een dichter bent zul je duidelijk zien dat er een wolk drijft in dit vel papier... Zonder een wolk komt er geen regen. Zonder regen kunnen de bomen niet groeien, zonder bomen kunnen we geen papier maken..."

Lees hier het hele artikel.

- Uit een brief van Maria Adriaens aan Leo - 

Geldrop 25 – 09 - 2001

"Vrijdag jl. fietsten we over de hei en tekenden we de kudde. Later keken we nog naar de tekeningen en drong ik er op aan dat jij jouw tekeningen van die middag mee naar huis nam.

Ik had toen de indruk dat bij jou het idee leefde dat het om het moment van tekenen gaat en als dat moment voorbij is is het voorbij.Je zei ook ik kijk later nooit meer naar mijn tekeningen.

"Arnold, op je vraag over de kern van het Zien Zien Tekenen wil ik je het volgende antwoorden..."

Zen Zien Tekenen. Met als kern: het Zien

Zoals ik het ervaar, worden de stilte van Zen en de activiteit van Tekenen een bedding voor het Zien. Het Zien wordt daardoor een omarmend zien.
Zien wat is. Los van de gedachten erover. Het bewegen laten gebeuren, als vanzelf, op papier. De ander, het andere is niet meer tegenover je. We worden één.

Pagina 1 van 2

Blogs

 

De soep vanmiddag was knolselderijsoep - Maria Adriaens

Lees meer...

 

Jezelf voeden met vrede.. - Maria Adriaens

Lees meer...

Om te lezen (2)

 

Een leuke stimulans om elke dag te tekenen (engelstalig artikel):

Nine things that happen when you carry your sketchbook non-stop

 

Interview met Zen Zien Tekenaar Arnold Vermeeren over zijn ervaringen met 'Urban sketching'

 

"Vrijdag jl. fietsten we over de hei en tekenden we de kudde...

Lees meer...

Links en literatuur (2)

Links:

Literatuur:

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Facebook

Bekijk het laatste nieuws op onze facebook pagina.

Nieuwsbrief

Wilt u ook op de hoogte blijven van onze activiteiten?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Quotes