Frederick Franck

Het Zen Zien Tekenen is ontwikkeld door Frederick Franck (1909 - 2006), een van oorsprong Nederlandse arts en kunstenaar. In de jaren zestig van de vorige eeuw verliet hij de kunstwereld en zocht een manier om zijn plezier in tekenen te hervinden.

Als een van de eerste beoefenaars van zen in het westen ontdekte Frederick Franck dat tekenen een bijzondere vorm van meditatie kon zijn, een vorm die wellicht beter past bij de actieve westerse geest. Maar vooral als vorm van meditatie die middenin de wereld staat. Het Zen Zien Tekenen wordt in zenkringen langzamerhand ook wel een westerse vorm van zenkunst genoemd.

Frederick Franck werd in geboren in Maastricht, studeerde medicijnen, tandheelkunde en beeldende kunst, was drie jaar verbonden aan de stad van Albert Schweitzer in Lambarene, ontving een eredoctoraat in Schone Kunsten van de Universiteit van Pittsburgh. Hij woonde vanaf 1945 vlakbij New York waar hij de ruïne van een 18e eeuwse watermolen restaureerde als een ‘trans-religieuze oase van innerlijkheid’ (Pacem in Terris). Hij is auteur van tal van boeken over zenboeddhisme en tekenen.
Tekeningen van Frederick Franck zijn in de vaste collectie van meer dan twintig musea over de hele wereld opgenomen, o.a. in het Museum of modern Art en het Tokyo National Museum.

"Soms heb ik, als ik aan het tekenen ben, het gevoel dat ik niet meer aan het doen ben dan in en uit te ademen. Ik adem de wereld in, en adem de tekening uit. Het potlood doet de rest.
Als het oog zich opent om te zien, neemt het plotseling niets meer voor lief. De dingen die ik teken, of het nu een blad is, een rozenstruik, een vrouw, of een kind, zijn niet langer meer dingen, niet langer meer mijn ‘object’.
Ik zeg ja tegen het bestaan. Door het te tekenen erken ik het, ik verklaar dat het mijn totaal aandacht waard is. Dat het mijn aandacht net zo waard is als de aandacht die ik aan mijzelf geef, wan het pure bestaan is het ontzagwekkende mysterie en wonder dat we delen.
Je gehele oriëntatie ondergaat een radicale verandering. Bij het zien/tekenen keert iemand zich naar binnen. Het ‘plaatje’ doet er niet toe, maar het komt ook niet op de tweede plaats. Het vereist een andere manier van functioneren: het wordt een getuige van de waarheid van wat iemand ziet.
Omdat iemand in het zien/tekenen 'wordt' wat hij tekent, maakt het hem betrekkelijk onschuldig. Issa, die onschuldig overgeleverd was aan zijn haiku-oog, had medelijden met een vlieg. Terwijl je aan het tekenen bent kun je de gevoelens van mededogen met alles wat leeft niet ontlopen, of het nu de dode bosmarmot op de weg is, het jonge vogeltje dat uit het nest is gevallen, of het oude stel in de supermarkt. Dit maakt het zien/tekenen gelijkwaardig aan een gebed of meditatie."

Frederick Franck in 'Zen Zien, Zen Tekenen'

  Contact

  Voor meer informatie kunt u Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. opnemen.

  Facebook

  Bekijk het laatste nieuws op onze facebook pagina.

  Nieuwsbrief

  Wilt u ook op de hoogte blijven van onze activiteiten?
  Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

  Quotes

  • "Door het helemaal loslaten van het presteren en het in alle rust waarnemen en met mijn hand volgen van wat ik zie, ben ik veel vrijer gaan schilderen en tekenen. Met meer aandacht, rust én focus."- Marlet H
  • "'Strelend' tekenen, dat is voor mij een bijzondere ervaring, keer op keer…"- Muuk tS 
  • “Zen zien tekenen heeft me geholpen om plezier in tekenen te krijgen, vooral omdat het vanuit ontspanning gebeurt”- Laurine vd D
  • "Groots: de ervaring om vanuit verbinding met mijn potlood over papier te bewegen…Speels en ontspannen begon een deurtje zich te openen naar een hele andere manier van ‘dingen tekenen’."  - Ellen B.
  • "Een waardevolle investering in anders kijken, zien en vervolgens tekenen met aandacht en hart! Mijn manier van tekenen is na deze retraite compleet veranderd." - Ellen Lisa 
  • "Zen Zien Tekenen is....innerlijke rust en levendige verbazing over zijn in onze handen."  - Joop H
  • "Dit is wat bij mij opwelde: de radijs...de zonnebloem...de mandarijn, dát wat is getekend  (gelijkend of niet, lós van alle oordelen en gedachten, maar wél geobserveerd.. gevoeld.. geroken.. aangeraakt met de aandacht..) kan nooit meer niét zijn gezien!" - Bianca van B