Lenie Otten

Lenie Otten (1951) begon in Eindhoven met zenmeditatie en werd later leerling van Ton Lathouwers. Drie jaar later ontmoette zij Maria Adriaens en werd haar leerling in het Zen Zien Tekenen.

 

Lenie gaf jarenlang tekencursussen in Groningen. Sinds haar verhuizing terug naar Eindhoven geeft zij vooral les in privéverband. Zij maakt samen met Leo van Vegchel en Nelleke Metselaar deel uit van het bestuur van de Stichting Zen Zien Tekenen. Lenie heeft onder meer de duizenden tekeningen van Maria Adriaens gearchiveerd en beschreven, en een groot deel van de inspirerende teksten in het 'Inspiratieboek Zen Zien Tekenen' geleverd.


Zenzientekenen is voor mij meditatie. Met andere woorden: zijn.
Hier zit ik nu met het potlood in mijn hand en ik kijk om me heen, aandachtig,
Waar ik ook bent, hoe druk het ook is, de potlood in mijn hand beweegt en ik raak, op papier, alles aan waar mijn oog op valt en blijft dat strelen.
Ik verstil en langzaam aan wordt mijn oog vanzelf rustiger en blijft ergens hangen.
Ook het potlood beweegt rustiger en noteert wat het oog ziet.

Het is het omarmend zien en het aanrakend tekenen.
Moeiteloos.
Het proberen verdwijnt.
Er is geen beloning achteraf nodig.
Geen eigenaar of maker van iets zijn, maar alles zijn, een zijn.
Hier gebeurt het.

Zoals het tekenen van de tenen van een zengenoot,
die zittend op een kussentje zijn voet half verbergt onder zijn been.
Strelend verken ik zijn voet, zijn tenen en in mij groeit het gevoel van één zijn. Het resultaat doet er echt niet toe, de eenheid is al gevoeld, dat is er, hier en nu, en het moment is weer voorbij.

Je kunt een proefles bij Lenie afspreken zodat je kunt kijken of het Zen Zien Tekenen wat voor je is.  Ook kun je haar uitnodigen voor je een eigen teken- of vriend(en)groepje. Dat kan eventueel ook in eigen huis, voor mensen die wat minder mobiel zijn. Neem contact op met Lenie via haar emailadres.

Contact

Voor meer informatie kunt u Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. opnemen.

Facebook

Bekijk het laatste nieuws op onze facebook pagina.

Nieuwsbrief

Wilt u ook op de hoogte blijven van onze activiteiten?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Quotes

  • "Door het helemaal loslaten van het presteren en het in alle rust waarnemen en met mijn hand volgen van wat ik zie, ben ik veel vrijer gaan schilderen en tekenen. Met meer aandacht, rust én focus."- Marlet H
  • "'Strelend' tekenen, dat is voor mij een bijzondere ervaring, keer op keer…"- Muuk tS 
  • “Zen zien tekenen heeft me geholpen om plezier in tekenen te krijgen, vooral omdat het vanuit ontspanning gebeurt”- Laurine vd D
  • "Groots: de ervaring om vanuit verbinding met mijn potlood over papier te bewegen…Speels en ontspannen begon een deurtje zich te openen naar een hele andere manier van ‘dingen tekenen’."  - Ellen B.
  • "Een waardevolle investering in anders kijken, zien en vervolgens tekenen met aandacht en hart! Mijn manier van tekenen is na deze retraite compleet veranderd." - Ellen Lisa 
  • "Zen Zien Tekenen is....innerlijke rust en levendige verbazing over zijn in onze handen."  - Joop H
  • "Dit is wat bij mij opwelde: de radijs...de zonnebloem...de mandarijn, dát wat is getekend  (gelijkend of niet, lós van alle oordelen en gedachten, maar wél geobserveerd.. gevoeld.. geroken.. aangeraakt met de aandacht..) kan nooit meer niét zijn gezien!" - Bianca van B