Nelleke Metselaar

Voor Nelleke Metselaar (1956) werd het Zen Zien Tekenen een van de belangrijkste activiteiten in haar leven.
Waarnemen, stilte, reflectie en meditatie zijn hierin voor haar samengevallen.  

Het tekenen en schilderen heeft altijd een vaste plek in het leven van Nelleke gehad. Toen zij de boeken en tekeningen van Frederick Franck ontdekte werd er bij haar een groot verlangen gewekt om met zoveel aandacht en plezier het leven te kunnen vastleggen. Pas in 2005 ontdekte zij dat Leo van Vegchel het vlammetje van deze (zen)kunst levend hield. Dat was het begin van een samenwerking en toewijding aan deze mooie vorm van tekenmeditatie waarin zij inmiddels - in de traditie van de zen - ook als gids is aangewezen. 

In een bijzondere studie aan de Academie voor Geesteswetenschappen in Utrecht verkende zij het Zen Zien Tekenen als spirituele Zen-weg en legde die naast de westerse mystiek en filosofie. Zij vat de uitkomst daarvan zo samen:

"Ik heb ontdekt hoe oosterse filosofie, westerse spiritualiteit en mystiek in het Zen Zien Tekenen op een prachtige manier samenkomen. Frederick Franck is een vroege bruggenbouwer tussen oosterse en westerse spiritualiteit geweest. Hij heeft een vorm van wat we nu zouden zeggen 'seculiere spiritualiteit' ontwikkeld die onafhankelijk is van religies en stromingen. Een Weg die we in deze tijd van heel goed kunnen gebruiken.”

Het Zen Zien Tekenen verdiept mijn aandacht en verscherpt mijn waarneming. Het is een prachtige vorm van het diep ervaren van de werkelijkheid om je heen.”

Samen met Leo van Vegchel en Lenie Otten werkt Nelleke in Stichting Zen Zien Tekenen  aan een bredere bekendheid van het Zen Zien Tekenen in Nederland. Hierin bogen zij zich ook over het veilig stellen van de enorme collectie tekeningen van Maria Adriaens.
In 2019 nam zij het initiatief voor  ‘Zen Zien Tekenen Inspiratieboek’ met tekeningen en teksten van allerlei tekenaars, dichters en zenmeesters.“Het samenstellen van het Inspiratieboek Zen Zien Tekenen was voor mij als een maandenlange retraite. Ik voel me zeer vereerd en dankbaar dat ik op deze manier én in het lesgeven, in de voetsporen van Frederick Franck, deze prachtige weg door mag geven!"

Contact

Voor meer informatie kunt u Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. opnemen.

Facebook

Bekijk het laatste nieuws op onze facebook pagina.

Nieuwsbrief

Wilt u ook op de hoogte blijven van onze activiteiten?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Quotes

  • "Door het helemaal loslaten van het presteren en het in alle rust waarnemen en met mijn hand volgen van wat ik zie, ben ik veel vrijer gaan schilderen en tekenen. Met meer aandacht, rust én focus."- Marlet H
  • "'Strelend' tekenen, dat is voor mij een bijzondere ervaring, keer op keer…"- Muuk tS 
  • “Zen zien tekenen heeft me geholpen om plezier in tekenen te krijgen, vooral omdat het vanuit ontspanning gebeurt”- Laurine vd D
  • "Groots: de ervaring om vanuit verbinding met mijn potlood over papier te bewegen…Speels en ontspannen begon een deurtje zich te openen naar een hele andere manier van ‘dingen tekenen’."  - Ellen B.
  • "Een waardevolle investering in anders kijken, zien en vervolgens tekenen met aandacht en hart! Mijn manier van tekenen is na deze retraite compleet veranderd." - Ellen Lisa 
  • "Zen Zien Tekenen is....innerlijke rust en levendige verbazing over zijn in onze handen."  - Joop H
  • "Dit is wat bij mij opwelde: de radijs...de zonnebloem...de mandarijn, dát wat is getekend  (gelijkend of niet, lós van alle oordelen en gedachten, maar wél geobserveerd.. gevoeld.. geroken.. aangeraakt met de aandacht..) kan nooit meer niét zijn gezien!" - Bianca van B