De weg van het Zen Zien Tekenen is ontwikkeld door Frederick Franck, een van oorsprong Nederlandse arts en kunstenaar. In Nederland is er momenteel een aantal mensen actief met geven van lessen en cursussen in het Zen Zien Tekenen. Deze zijn opgeleid door Maria Adriaens, een directe leerling van Frederick Franck.
We noemen hen 'gidsen' in plaats van leraren. Zij voelen zich namelijk geen autoriteit, maar gids op de weg naar het werkelijk zien. Hieronder vind je bij elk een toelichting.
Het Zen Zien Tekenen is ontwikkeld door Frederick Franck (1909 - 2006), een van oorsprong Nederlandse arts en kunstenaar. In de jaren zestig van de vorige eeuw verliet hij de kunstwereld en zocht een manier om zijn plezier in tekenen te hervinden.
Actueel bericht: Maria Adriaens overleden op 30 september j.l..
Maria Adriaens (1939-2024 ) vergeleek de weg van het Zen Zien Tekenen vaak met een pelgrimstocht. Het potlood is de wandelstok en het papier een onbetreden land…
Leo van Vegchel (1953) ziet het tekenen als een diepe vorm van mindfulness.
Leo is docent, pelgrim en beeldend kunstenaar en woont in Eindhoven.
Lenie Otten (1951) begon in Eindhoven met zenmeditatie en werd later leerling van Ton Lathouwers. Drie jaar later ontmoette zij Maria Adriaens en werd haar leerling in het Zen Zien Tekenen.
Voor Nelleke Metselaar (1956) werd het Zen Zien Tekenen een van de belangrijkste activiteiten in haar leven.
Waarnemen, stilte, reflectie en meditatie zijn hierin voor haar samengevallen.
Voor Arnold Vermeeren (1959) biedt Zen Zien Tekenen waardevolle momenten van aandacht in stilte. Momenten om even te stoppen met rennen, praten en denken – om vanuit een houding van belangeloze aandacht hartscontact te maken met wat hem omgeeft en dat op te tekenen.
Naast de gidsen zijn er in Nederland nog enkele bevlogen Zen Zien Tekenaars die (introductie)workshops en privélessen geven.
Het zen zien tekenen is van alle tijden, al werd het niet zo genoemd. Ook door grote kunstenaars in het verleden werd goed kunnen zien en tekenen als belangrijke vaardigheden gezien.