logo zzt

Inspiratie en artikelen

Hieronder vind je nieuwsberichten, achtergrondartikelen en inspirerende teksten. Daarnaast vind je actuele blogteksten en verwijzingen naar literatuur.

 


Online tekenmeditatie 'Kijken met nieuwe ogen'

Schermafbeelding 2021 08 03 om 10.15.53

In juni 2021 gaf Nelleke Metselaar een online 'mini-retraite' voor het Dominicanenklooster in Huissen. Deze is via You-tube terug te kijken. Zo kun je kennismaken met het Zen Zien Tekenen, of het als extra thuisoefening gebruiken naast of na een cursus. 

Lees meer

Zen Zien Tekenen en de Chinese schilderkunst (2)

 De Tao in de tekening (Nelleke Metselaar)
“Indien men gebruik maakt van een lineaal en passer ontstaat een dood schilderij.  Maar indien men waakt over de levensgeest en zich concentreert op een ding, ontstaat een waar schilderij.”

Lees meer

✎ Maria

Stel, je bent bijna 80. Je woont samen met je kloostergemeenschap in een klooster dat omgebouwd wordt tot een appartementencomplex.

Lees meer

✎ Drie generaties zenzientekenen

 - Column Dick Verstegen -

In deze column leg ik de wondere weg neer van drie generaties Zenzientekenen.
De vraag is of deze nieuwe, uit de vorige eeuw daterende zenkunst, tijdig zal worden doorgegeven om haar voor de wereld te behouden als een weg van ware verbinding en van waarlijk waarnemen.

Lees hier het hele artikel...

✎ Onbevangen waarnemen

- Leo van Vegchel - 

Wat nemen we eigenlijk waar? Wat is dat, ‘de werkelijkheid’?

Tijdens een zintuiglijke waarneming, treedt een complex geestelijk proces in verwerking. De waarneming vindt zijn weg door diverse lagen van bewustzijn en wordt verwerkt. 

Lees hier het hele artikel.

✎ Thich Nath Hanh - Wolken in het papier

- Uit 'Vorm is Leegte, Leegte is Vorm' -

"Als je een dichter bent zul je duidelijk zien dat er een wolk drijft in dit vel papier... Zonder een wolk komt er geen regen. Zonder regen kunnen de bomen niet groeien, zonder bomen kunnen we geen papier maken..."

Lees hier het hele artikel.

✎ Brief aan Arnold, door Lenie Otten

"Arnold, op je vraag over de kern van het Zien Zien Tekenen wil ik je het volgende antwoorden..."

Zen Zien Tekenen. Met als kern: het Zien

Zoals ik het ervaar, worden de stilte van Zen en de activiteit van Tekenen een bedding voor het Zien. Het Zien wordt daardoor een omarmend zien.
Zien wat is. Los van de gedachten erover. Het bewegen laten gebeuren, als vanzelf, op papier. De ander, het andere is niet meer tegenover je. We worden één.

Lees meer

✎ Duale taal strijdig met non-duale werkelijkheid

- Aad Breed, in Vorm&Leegte - 

De manier waarop we onze taal gebruiken, misleidt ons. Taal deelt de werkelijkheid op in zelfstandige eenheden.'ik ben iemand anders dan jij.' Daardoor ervaren we de werkelijkheid - waarbinnen alles met elkaar is verbonden – onbewust vaak anders dan deze eigenlijk is. Bestaat de werkelijkheid uit allemaal van elkaar gescheiden zelfstandige delen (zoals wij vaak denken), of is alles onlosmakelijk onderdeel van een groter geheel?

Lees hier het hele artikel.

✎ Gewaarzijn-meditatie

- door Sakyong Mipham Rinpoche

De beoefening van aandachts- / gewaarzijn-meditatie maakt onderdeel uit van alle boeddhistische tradities. Bovendien is ze deel van, inherent aan alle menselijke wezens.

Lees meer

✎ Nelleke Metselaar ingewijd als gids

In november j.l. is Nelleke Metselaar ingewijd als gids in het Zen Zien Tekenen in de traditie van Frederick Franck. De traditie van de ‘overdracht’ en inwijding tot gids in het Zen Zien Tekenen is nog relatief jong:

Lees meer

✎ "Ik ben een stift in Gods hand"

- Interview Leo van Vegchel in Boeddha Magazine -

Beeldend kunstenaar Leo van Vegchel verliet de kunstwereld met een big bang.
Nu begeleidt hij mensen op de weg van Zen Zien Tekenen.

Lees meer

✎ Naar de essentie gaan

- Interview met Mia Casteleyn, zen-non en kunstenares in Antwerpen -

Ik heb de zen dankzij mijn tekenen ontdekt. De zen is dus echt in mijn leven gekomen via die weg, zonder dat ik het wilde, onvoelbaar en natuurlijk. Tijdens één van mijn tentoonstellingen hoorde ik een lerares haar leerlingen met grote, enthousiaste gebaren uitleggen dat mijn werk getuigde van de zengeest: het volle en de leegte, en dergelijke.

Lees meer

✎ Je tekeningen koesteren

- Uit een brief van Maria Adriaens aan Leo - 

Geldrop 25 – 09 - 2001

"Vrijdag jl. fietsten we over de hei en tekenden we de kudde. Later keken we nog naar de tekeningen en drong ik er op aan dat jij jouw tekeningen van die middag mee naar huis nam.

Ik had toen de indruk dat bij jou het idee leefde dat het om het moment van tekenen gaat en als dat moment voorbij is is het voorbij.Je zei ook ik kijk later nooit meer naar mijn tekeningen.

Lees meer

✎ De appel

- Hans d'Archard - 

"Als we een appel observeren, dan zien we dat het een unieke appel is. Het is niet te vergelijken met welke appel dan ook. Je bent ook uniek.

Je bent niet te vergelijken met wie dan ook in deze wereld. Het bewustzijn dat de basis vormt voor je unieke manifestatie is dan uniek in ieder moment...

Lees hier het hele artikel.

✎ (Zen) Zien Tekenen: van alle tijden

Het zientekenen is door alle tijden heen al beoefend - zonder dat het zo werd genoemd. Ook door grote kunstenaars werd het goed kunnen tekenen – het zien – als een heel belangrijke vaardigheid gezien. Michelangelo zou van El Greco gezegd hebben: ‘Hij is werkelijk een heel aardige man, het is jammer dat hij niet zo goed kan tekenen’.

Lees meer

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Facebook

Bekijk het laatste nieuws op onze facebook pagina.

Nieuwsbrief

Wilt u ook op de hoogte blijven van onze activiteiten?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Quotes